Ter gedachtenis aan Rudi van Roon

Gemeente lezen is opgedragen aan de gedachtenis van Rudi van Roon (1926-1996), bij leven onder meer docent aan de Leerroute Theologie en Maatschappij aan de Hogeschool 'De Horst' te Driebergen en docent filosofie en hermeneutiek aan de Universitaire Faculteit voor Protestantse Godgeleerdheid (UFPG) te Brussel en als zodanig een leermeester en inspirator voor vele Michsjol-leden.

In juni 1987 gaf hij aan de toenmalige Faculteit Godgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam een geruchtmakend college, getiteld: 'De praxis van de praktische theologie'. Dit college vormde een van de aanleidingen voor Michsjol, om een conferentie aan 'Het wezen van de praktische theologie' te wijden. Het motto van Gemeente lezen werd aan dit college ontleend.

"De praxis van de praktische theologie is de doordachte praktijk, verworven door continue aandacht voor de Schrift en haar ontspannen communicatie met de mensen van de straat. Zij is in haar centrum uiterst gedecideerd maar ziet wijd en ontspannen om zich heen. Omdat beslissingen zijn gevallen bij de bron van haar bestaan behoeft ze niet krampachtig alle mogelijkheden open te houden in een pluralistische verdraagzaamheid. Juist omdat zij bepaalde zaken niet verdraagt en daarin gekozen heeft, kan zij ontspannen veel verdragen.

Tegenover het leerhuis waar men onder elkaar is (en ieder voor de ander de minste) staat de straat waar men mensen ontmoet. De theologie die zich in het leerhuis ontwikkelt, moet altijd over de straat naar haar beth ha Midrasj toegaan. Voordat men in het leerhuis (eventueel) zijn ogen sluit moet men ze op straat wijd open houden en dat ook als men na het leerhuis weer terugkeert.

Een praktische theologie getuigt van wat ze gehoord heeft. Met het horen ging ze doen wat ze niet laten kon en daarover reflecteerde ze, nu en dan. Daarmee gaat ze dan weer wat doen en zo ontstaat uit die afwisselende scala van horen en zien, vernemen en handelen, denken over praktijken, zien wat er op straat te zien valt en horen wat er in onderricht klinkt, een groeiende praxis."

Uit: Rudi Van Roon, 'De praxis van de praktische theologie', in: R.G. Van Roon, Voor een betere weerstand. Voorburg 1987, 34-5.